VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Plante » L - Plante » LEVANTICA
LEVANTICA
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 1:58 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
boli de stomac
colici intestinale
diureza
expectorant; reumatism
hipertensiune
indigestii
tonic
tulburari de calciu
tuse convulsiva
ulceratii tegumentare

Mod de intrebuintare:
"Frunzele proaspete se aplica pe ulceratiile externe ale pielii. Intern se poate consuma ca planta proaspata in salate sau in diferite produse alimentare ca si condiment. Ceai din planta proaspata sau uscata: se prepara dintr-o lingurita de planta la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 10 minute, se strecoara si se consuma 3-4 cani pe zi. "
 
mariucaData: Luni, 21 Mai 2012, 11:46 AM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Proprietati terapeutice levanda:

Intern:

- levanda este anxiolitic puternic, sedativ bun, analgezic uşor, hipnotic mediu, antidepresiv bun, antispasmodic puternic

- levanda este stimulent bun al circulaţiei sanguine periferice, digestiv bun, stomahic, carminativ bun, stimulent uterin de intensitare redusă

- antifebril de intensitate redusă, antiseptic bun, coleretic mediu, colagog mediu,antimicrobian bun, antineoplazic, antioxidant, tonic general mediu, levanda este si un antiinflamator bun.

Extern:

- regenerant şi revitalizant epitelial foarte bun, antiinflamator puternic, astringent, vulnerar, cicatrizant, levanda grăbeşte vindecarea rănilor şi arsurilor, antimicrobian puternic (acţionează puternic asupra lui Stafilococcusaureus şi Enterococcus faecium)

- antifungic puternic (s-au constatat efecte clare pentru infecţiile cu Malasseziafurfur, Trichophyton rubrum, Trichisporon beigelii), antineoplazic, stopează eficient căderea părului şi combatemătreaţa, antireumatic bun, antiartritic mediu-slab

- analgezic de intensitate medie, antioxidant bun.

Tratamente naturiste cu levanda – mod de preparare levanda – ceai de levanda

- indigestie, dispepsii, flatulenţă, adjuvant în afecţiuni biliare – pulbere de levanda sublingual. Se administrează câte o linguriţă de 4 ori pe zi.

- anorexie, anorexie nervoasă – se administrează pulbere de lavandă, câte ½ linguriţă cu 20 de minute înainte de fiecare masă.

- se poate asocia pentru efecte sporite cu pulbere de cimbru (Thymus vulgaris) şi pulbere din frunze de maghiran

- tulburări intestinale cu substrat nervos, diaree cauzată de stress – Infuzie combinată, ½ de cană de 4 ori pe zi. Suplimentar se va plasa pentru 10-15 minute ceva cald pe zona abdominală (sticlă cu apă fierbinte, sare încălzită).

- insomnie – lavanda are atât efecte de reducere a timpului de adormire, cât şi prelungirea duratei somnului, îmbunătăţindu-i totodată calitatea.

- la fel de eficient în tratarea dificultăţilor de somn ca şi unele tranchilizante de sinteză, fără a avea însă efectele nocive ale acestora. Se administrează infuzie combinată preparată din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, cu 3 ore înainte de culcare.

- migrene şi dureri de cap – infuzie combinată, 1 cană de 3 ori pe zi (se utilizează pentru mai multe zile consecutiv în funcţie de intensitatea tulburărilor).

- anxietate, stări de tensiune psihică, iritabilitate, nelinişte, isterie, panică, hipersensibilitate emoţională – se administrează în mod regulat pentru minim 3 săptămâni infuzie combinată din 1 linguriţă la o cană, câte 4 căni pe zi. Se poate apela suplimentar la aromatizări cu ulei volatil de lavandă în încăperea în care se locuieşte.

- adjuvant în reducerea anxietăţii corelată cu intervenţiile chirurgicale precum şi pentru reducerea stresului postoperator – se administrează începând cu cca. 7-10 zile înainte de operaţie, câte 1 cană de infuzie combinată de 3 ori pe zi, dacă afecţiunea pentru care se realizează intervenţia chirurgicală permite aceasta. În cazul în care există anumite precauţii sau contraindicaţii indicate de către medicul specialist la administrarea internă alavandei se poate apela la aromatizări în spaţiul de locuit cu ulei volatil de lavandă.

- tulburări de circulaţie periferică, modificări ale tensiunii arteriale din cauze nervoase, tulburări circulatorii în general – macerat la rece dintr-o linguriţă de plantă la ½ de cană cu apă, de 3 ori pe zi.

- adjuvant în depresie – un studiu comparativ realizat între lavandă şi un medicament antidepresiv de sinteză (imipramina) a arătat că cele două prezintă efecte de intensităţi similare, folosirea plantei neavând însă contraindicaţiile medicaţiei alopate. Se administrează pulbere sublingual, 1 linguriţă de 5 ori pe zi.

- răceală, bronşită, infecţii în zona gâtului

- amigdalită – pulbere de levanda, sublingual. Se va folosi şi infuzia combinată sub formă de gargară.

- adjuvant în stări de ameţeală şi leşin – 1 linguriţă de pulbere fin măcinată se amestecă cu o jumătate de pahar de apă şi se agită pentru a crea o suspensie. Se bea imediat cu înghiţituri mici, clătind foarte bine gura cu acest preparat înainte de înghiţire. În cazul unor stări de ameţeală persistente în timp, se va folosi lavanda sistematic sub formă de pulbere de 4 ori pe zi. Suplimentar, se poate inhala dintr-o batistă pe care s-au aplicat 2-3 picături de ulei volatil de lavandă.

- dureri reumatice, dureri de diferite cauze – pulbere de levanda de 4 ori pe zi. În cazul durerilor articulare administrarea se prelungeşte minim 4 săptămâni.

- adjuvant în sindromul premenstrual – administrarea lavandei este indicată pentru efectele de eliminare a stărilor psihice nocive ce pot să apară în această perioadă. Odată cu începerea menstruaţiei se poate constata o diminuare a intensităţii durerilor caracteristice perioadei. Se administrează infuzie combinată – 3 căni pe zi.

- adjuvant în boala canceroasă – s-a descoperit în lavandă existenţa unei substanţe, denumită PHA, cu certe efecte antineoplazice, constatate atât în experienţe de laborator, cat şi în testele clinice.

- arsuri, arsuri solare, răni (are efecte foarte bune în cazul rănilor cu vindecare dificilă) – cataplasme cu levanda

- acnee, întreţinerea tenului gras – se spală în mod repetat zona afectată cu infuzie combinată concentrată. Pe zonele care suportă aceasta se pot aplica pentru 15-20 de minute comprese cu infuzie combinată concentrată.

- imbătrânire accelerată la nivelul pielii – acidul rozmarinic şi derivaţii polifenolici din compoziţia levandei au puternice efecte antioxidante ceea ce determină încetinirea degradării pielii. Se constată totodată prin folosirea regulată un proces revitalizant la nivelul pielii. Se administrează sub formă de băi.

- eczeme, dermatite, psoriazis, acnee, acnee rozacee, abcese la nivelul pielii, ulceraţii la nivelul pielii, levanda este adjuvant în erupţiile herpetice – acidul ursolic precum şi alte substanţe din lavandă prezintă puternice efecte antibacteriene, regenerante ale ţesutului epitelial şi antiinflamatoare. În cazul afecţiunilor pielii ce se manifestă pe zone mici ale corpului, bine delimitate se vor aplica comprese cu infuzie combinată concentrată. Pentru bolile ce afectează suprafeţe mari ale pielii se vor realiza zilnic, în fiecare seară băi cu lavandă.

- stări de agitaţie, oboseală, epuizare psihică şi nervoasă – băi de picioare cu infuzie combinată concentrată de lavandă. Infuzia se adaugă într-un lighean cu apă caldă (chiar fierbinte dar suportabilă) în care se adaugă şi o lingură de sare.

- combaterea durerilor ce apar după naştere (dureri perineale) sub formă de băi de levanda – se fac băi de şezut sau băi complete cu infuzie combinată concentrată timp de 10 zile consecutiv.

- fisuri anale se realizează spălături ale zonei afectate sau băi de şezut cu infuzie combinată concentrată.

- leucoree – irigaţii vaginale zilnice cu infuzie combinată concentrată.

- spasme musculare, dureri musculare şi osoase, dureri din diferite cauze la nivelul pielii şi ţesuturilor superficiale
– se aplică cataplasme călduţe cu infuzie combinată concentrată. Se asociază şi cu folosirea internă a plantei.

- căderea părului (alopecie), mătreaţă – se clăteşte părul după baie cu infuzie combinată concentrată de lavandă.Se asociază cu rezultate foarte bune cu cimbru şi rozmarin

- artrită, reumatism, dureri articulare în general, adjuvant în poliartrita reumatoidă – băi complete. În cazul poliartritei reumatoide se aplică cataplasme cu infuzie combinată concentrată pe zonele cele mai dureroase şi se asociază totodată cu administrarea internă a plantei.

- reducerea mobilităţii articulaţiilor, luxaţii – cataplasme cu infuzie combinată concentrată.

- deficienţe de circulaţie periferică băi complete realizate de 2-3 ori pe săptămână timp de 2 luni

- inţepături de insecte – se aplică o pastă preparată din pulbere de plantă cu puţină apă pe zona afectată

- anxietate – o metodă populară a cărei eficienţă a fost confirmată de studiile actuale constă în realizarea unei perniţe cu lavandă prin umplerea unui săculeţ de pânză cu plantă uscată mărunţită.

- dezinfectant al ambianţei – se fac fumigaţii în spaţiul ce sedoreşte a fi dezinfectat, prin arderea câtorva tulpini uscate de lavandă.
 
Forum » Plante » L - Plante » LEVANTICA
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: