VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Plante » O - Plante » OBLIGEANA
OBLIGEANA
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 6:01 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Denumire stiintifica: Acorus calamus
Denumiri populare:
buciumas, calamar, calin, calm, calmena, crin de apa, papura rosie, poporotnee, speribana, speteaza, stirileana, tartarachi, trestie mirositoare.,

Afectiuni:
afectiunile endocrine
afectiunile sistemului nervos
afectiunile stomacului
afectiuni urinare
alopecie
angina
anorexie
atonie gastrica sau biliara
balonari
boli de dinti
cancer cu diferite localizari
circulatie periferica deficitara
colici abdominale
constipatie
dementa
depresii
digestie dificila
dismenoree
dispepsii diverse
dureri diverse
enterocolita
epilepsie
flatulenta
gastrite hiperacide
gripa
hemoroizi
insuficienta secretiei salivare
intoxicatii alimentare
isterie
memorie deficitara
nefrite
polipi
psihoze
raceli
rani
reumatism
sinuzita
stari de agitatie
tulburari neuro-vegetative cu anxietate in special
tuse
ulcer gastric si duodenal

Mod de intrebuintare:
"Se prepara decoct din o jumatate de lingurita la o cana cu apa. Se beau treptat 1-2 cani cu ceai pe zi, inainte de mesele principale. "
 
mariucaData: Luni, 21 Mai 2012, 1:38 PM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Proprietati terapeutice obligeana:

Rizomi de obligeana

Intern:

- aromatizant

- stimuleaza secrețiile gastrointestinale

- calmant

- antispastic

- analgetic

- calmeaza durerile abdominale și ajuta la eliminarea gazelor

Tratamente naturiste obligeana:

- indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal – macerat la rece. Se bea o jumătate de pahar de obligeana înainte cu 20-30 de minute de masă. În cazurile de ulcer şi gastrită cu un puternic substrat emoţional este mult mai recomandată administrarea sub formă de pulbere. Deşi gustul este, în acest caz, mai greu de suportat în faza de început, efectele asupra stării psihice se resimt aproape imediat după administrare, ceea ce crează condiţii deosebit de favorabile pentru vindecare.

- inapetenţă (anorexie), anorexie psihică – se iau 1-2 vârfuri de cuţit de pulbere de obligeană înainte de fiecare masă.

- colită, enterocolită – pulbere. Se ia 1/2 linguriţă de obligeana 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cură durează 3 săptămâni, după care se face o săptămână de pauză

- constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului – macerat la rece: 1 pahar de macerat de obligeana băut dimineaţa şi unul seara, pe stomacul gol.

- hemoroizi – pulbere, o jumătate de linguriţă de obligeana de 4 ori pe zi. Se vor utiliza în paralel plante laxative uşoare

- adjuvant în cancer gastric şi intestinal – obligeana macerat la rece. Se bea un pahar de macerat la rece de obligeană pe stomacul gol, de 3 ori pe zi.

- tulburări de auz, surditate – pulbere de obligeana. Se poate asocia cu pulbere din frunze şi flori de roiniţă în părţi egale. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă din amestecul celor două plante. Se insistă în ce priveşte menţinerea plantelor sub limbă (e de dorit să se respecte strict intervalul de 20 de minute)

- şoc psihic, isterie, anxietate (stări de teamă fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie

- macerat la rece de obligeana: se bea 1/2 -1 pahar (200 ml.) dimineaţa, la prânz şi seara. Poate fi înlocuit cu 1/2 linguriţă de pulbere luată în aceleaşi momente ale zilei.

- stări de depresie, melancolie – pulbere de obligeana: 2-3 linguriţe rase pe zi.

- adjuvant în psihoze (schizofrenie – sindrom discordant, paranoia) – pulbere de obligeana: 2-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Ideal ar fi să se administreze jumătate de linguriţă de 6 ori pe zi. Are efect sedativ uşor, antidepresiv, tonic nervos.

- dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres – pulbere de obligeana: 2-3 linguriţe pe zi. Atunci când durerile de cap sunt însoţite de vomă, se folosesc doze mici de obligeană (un vârf de cuţit) şi, eventual, se asociază cu pulbere de ghimbir.

- distonie neuro-vegetativă – macerat la rece: 2-3 pahare pe zi, pe stomacul gol.

- diabet, hipometabolism (metabolism scăzut), afecţiuni metabolice in general – pulbere de obligeana, o jumătate de linguriţă de 4 ori pe zi.

- gripă, convalescenţă – macerat la rece: 2-3. pahare pe zi, pe stomacul gol.

- sinuzită, sinuzită cronică, afecţiuni respiratorii cu tendinţă de cronicizare – pulbere sublingual. Efectul de deblocare în zona nasului şi de drenare a sinusurilor devine evident după o perioadă mai îndelungată de utilizare a plantei (2-3 luni).

- rădăcina de obligeană mai este indicată în: răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie, epilepsie, astm, reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

- întărirea gingiilor (în paradontoză) – se mestecă încet rădăcină de obligeană, aşa încât principiile active extrase de salivă să rămână cât mai mult timp în contact cu gingiile.

- dureri de cap şi migrenă – cataplasme pe frunte şi ceafă. Se folosesc mai ales atunci când nu planta nu este suportată intern

- reumatism – cataplasmă pe locul afectat.

- pentru diminuarea dorinţei de a fuma – se mestecă încet o bucată mică dintr-o rădăcină de obligeană, de 2-3 ori pe zi.

Mod de preparare obligeana - ceai de obligeana

Ceai de obligeana – infuzie: 15 g de rizomi la 200 ml de apă clocotită, se iau 3-4 linguri pe zi.
 
Forum » Plante » O - Plante » OBLIGEANA
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: