PATRUNJEL - Forum
VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Pagina 1 din 11
Forum » Plante » P - Plante » PATRUNJEL
PATRUNJEL
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 6:27 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Denumire stiintifica: Petroselinum hortense
Denumiri populare:
gagaut, macdeadon, mirodea, patlagele, petrinjel de casa.,
Sucul de pătrunjel nu este indicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Afectiuni:
astm
combaterea hipertensiunii
contuzii
dureri de stomac
echimoze
inflamarea sanilor la lauze
inflamatii ale ochilor
intepaturi de insecte
leucoree
litiaza biliara
litiaza renala
nevralgii; iritatii ale pielii
oprirea lactatiei
paludism
reumatism
rinichi
tulburari menstruale

Mod de intrebuintare:
--1-3 lingurite de frunze maruntite proaspete pe zi, in tratarea afectiunilor grave.
--Infuzie: 2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.
--Decoct: 2 lingurite de planta (radacina, frunze) se taie marunt si se pun in 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma cate 3 ceaiuri zilnic. O jumatate de kg de radacina se fierbe intr-un litru de apa pana scade apa la jumatate. Se strecora si se consuma zilnic: o cana dimineata si una seara, fiind eficienta in tratarea edemelor sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.
--Se recomanda inghitirea unei lingurite de seminte de patrunjel macinate zilnic in cazul afectiunile endocrine sau al menstrelor dureroase.
--Tinctura: frunzele de patrunjel, taiate marunt se acopera cu otet alimentar si se lasa timp de 3 zile la macerat. Tinctura se aplica cu un tampon de vata pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie.
--Sucul proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcov sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi.
--Decoct: se fierbe 1 kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a catifela si albi pielea."
 
mariucaData: Luni, 21 Mai 2012, 1:54 PM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Proprietati terapeutice patrunjel:

- patrunjelul stimuleaza glandele endocrine si pe cele exocrine digestive

- antianemic, antiscorbutic, antixeroftalmic – prin continutul mare de vitamine A, B si C

- diuretic

- vasodilatator

- usor excitant al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine)

- coleretic

- anticancerigen

- patrunjelul mai este folosit in anemie, astenie, convalescenta, anorexie, intoxicatie cu alcool, tutun, alimentatie carnata sau suprarafinata excesiv, arterita, cardoiopatie ischemica, edeme

Tratamente naturiste patrunjel:

- frunze de patrunjel mărunţite proaspete se consumă câte 1-3 linguriţe o dată în afecţiunile mai grave.

- 2 linguriţe de patrunjel (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute şi se consumă după strecurare.

- 2 linguriţe de radacina de patrujnel, se taie mărunt. Se pun în 250 ml apă si se fierb timp de 15 minute după care se strecoară. Se consumă zilnic trei astfel de ceaiuri.

- o jumătate de kg de rădăcină se va fierbe într-un litru de apă până va scădea apa la jumătate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic câte o porţie dimineaţa şi una seara în edeme sau în cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afecţiunile pielii.

- se va măcina o linguriţă de seminţe de pătrunjel şi se va pune în gură sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţii. Este un tratament pentru afecţiunile endocrine în special sau pentru menstre dureroase.

- se va tăia mărunt frunză de pătrunjel şi se pune cât să o acopere oţet alimentar, se va lăsa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi până la dispariţie cu un tampon de vată.

- suc proaspăt se poate consuma în amestec cu suc de morcovi sau alte plante în cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. Ne diluat cu alte sucuri deoarece este prea puternic.

- in apa de spălat se poate pune decoct de rădăcină de pătrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de rădăcină în 5 litri de apă timp de o oră, după care se strecoară şi se pune în cadă. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela şi albi pielea

- pe piele în cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasmă cu rădăcină de pătrunjel fiartă, transformată pastă şi aplicată sub pansament peste noapte.
 
mariucaData: Luni, 12 Mai 2014, 9:06 PM | Mesaj # 3
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
    Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, pătrunjelul este un antioxidant, un tonic general şi un purificator al organismului. El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât portocala, iar conţinutul de fier este mai mare decât al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor şi anume histidina.

            Printre proprietăţile pătrunjelului cele mai cunoscute sunt :- stimularea sistemului nervos,
- întăritor al sistemului de apărare al organismului
- reglează ciclul menstrual
-  antiinfecţios, vasodilatator, vermifug, antitumoral, antirahitic, antiscorbutic, diuretic, curăţă corpul de toxine, antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv,
-  stimulează expectoraţia, eliminând din plămâni substanţele nocive,
-  favorizează creşterea transpiraţiei ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor,
-  este un bun regenerator capilar
- este un stimulent al fibrelor musculare netede
-  ajută la neutralizarea efectelor nocive ale alcoolului şi ale tutunului
    Afecţiunile în care pătrunjelul joacă un rol important sunt : stările infecţioase, alergiile, oboseală, anemie, boli ale sângelui, afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, afecţiuni hepatice, dureri articulare, celulita, surmenaj fizic şi intelectual. Se pot folosi atât frunzele verzi, cât şi rădăcina.

            Cum putem consuma pătrunjelul :  Cură cu salată de pătrunjel   Patrunjelul proaspat se mărunţeşte, se adaugă puţină zeamă de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se mai poate adăuga seminţe de dovleac sau susan şi un căţel de usturoi. Timp de 10-14 zile se mănâncă zilnic câte o salată. 
 Cură cu suc de pătrunjel Sucul de patrunjel se obţine prin stoarcerea frunzelor în storcătorul electric şi se toarnă apă cât să le acopere. Totul se pasează până devine o pastă. Se poate bea ca atare sau se bea filtrată, imediat ce a fost preparată. Sucul de patrunjel se bea zilnic, înainte de a mânca, timp de două săptămâni. 
Sucul de patrunjel fiind foarte puternic se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume (suc de morcov, ţelină sau spanac), deoarece cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos.
 
Forum » Plante » P - Plante » PATRUNJEL
Pagina 1 din 11
Căutare: