PAPADIA - Forum
VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Pagina 1 din 11
Forum » Plante » P - Plante » PAPADIA (Tonic hepatic)
PAPADIA
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 6:13 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Papadia
--era folosita pentru vopsirea tesaturilor in galben.
--Frunza se storcea si zeama se punea la bube negre.
--Radacina pisata bine, prajita in smintina proaspata, se intindea pe o frunza de brusture, se punea in locurile unde se simtea durere reumatica si se tinea 24 ore.
--Ceaiul din radacina si flori uscate se lua contra durerilor de ficat, a hemoragiei si pentru circulatia sangelui, in boli de rinichi.
--Zeama de papadie se lua si pentru cei ce sufereau de durere de piept si naduseala.
--Papadia tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. 1-2 lingurite de planta intreaga maruntita si uscata se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. 10 tije proaspete mancate de dimineata, la trezire, dizolva fara dureri calculul biliar. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic. Din frunze tinere se poate face o salata primavara. Sirop din flori de papadie: se fierb flori timp de 3 minute, se strecoara si se adauga zahar. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. Sucul proaspat se aplica pe pete, veruci. Amestecat cu morcovi, castraveti, rosii si telina, acest suc e bun pentru toate afectiunile enumarate.

Papadia este una dintre cele mai surprinzatoare plante medicinale. La indemana oricui, papadia este un leac pentru bolile biliare, hepatice, obezitate, gută, reumatism, ateroscleroză, varice şi altele. Papadia a dovedit că poate să ajute ficatul să elimine toxinele din sange.

Papadia frunzele, care se recolteaza primavara (mai-august). Primavara au cantitatea cea mai mare de principii active: tijele (se recolteaza in timpul infloririi), radacinile se recolteaza primavara devreme (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie), intreaga planta impreuna cu radacinile, fara flori si fara fructificatii, se recolteaza primavara inainte sau in timpul formarii bobocilor florali, in lunile aprilie-septembrie. In aceasta perioada, adica primavara inainte de inflorire, planta are cea mai mare cantitate de latex.

Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.

Radacinile recoltate se curata de pamant si se despica in lungime.

Uscarea se face la umbra in incaperi incalzite sau la soare, intinse in straturi subtiri. Se pot pastra si proaspete, in pivnite, in nisip.

Este un diuretic natural si unii oameni considera ca radacina acestei plante, cind este corect procesata, este cel mai bun laxativ. Specialistii o folosesc cu succes in tratarea diverselor boli ale ficatului. Radacinile plantei sint deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.

Este, de asemenea, adaugata cafelei obisnuite pentru a-i imbunatati acesteia parfumul.

Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile deconstipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin crestera secretiei bilei poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes datorita abuzului de alcool sau dietei severe.

Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.

Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului.

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular.Datorita acestor calitati, ea se foloseste in unele boli ale ficatului, deoarece mareste secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioadele de convalescenta, etc.

Avand si o actiune diuretica, sporeste eliminarea toxinelor din corp. In felul acesta ea ajuta in mod indirect latratarea unor eczeme si a altor boli de piele, a gutei, a reumatismului, a arterosclerozei, varicelor,etc. Totodata, ceaiul de papadie este indicat si in combaterea obezitatii.

Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui. Ca valoare nutritiva, ea se situeaza cu mult inaintea laptucii, a spanacului, a rosiilor, etc. - avand 45 calorii la 100 g produs - fiind destul de bogata in protide (2,8%) si glucide (7,5%).

Frunzele verzi mai contin vitaminele A, B2, G si D, precum si numeroase elemente minerale, fiind indicate in curele timpului de primavara. Din frunzele tinere se obtine o excelenta salata; se spala bine cu apa rece, se sareaza, li se adauga otet si ulei, putand fi consumate ca atare sau ca un adaos la slanina taiata bucatele foarte mici in prealabil rumenite. Salata poate fi data la cuptor incins timp de 2-3 minute.

Adăugat (14 Mar 2012, 6:13 PM)
---------------------------------------------
Denumire stiintifica: Taraxacum officinale
Denumiri populare:
buha, cicoare, crestatea, floarea broastei, floarea gainii, floarea malaiului, floarea soarelui, floarea turcului, flori galbene. galbinele grase, gusa gainii, laptuca, lilicea, ochiul boului, pana vazgoiului, papa gainii, papaluga, pui de gasca, turci.,

Afectiuni:
acnee
afectiuni cronice ale aparatului urinar
afectiunile inimii
afectiuni vasculare
anemie
anorexie
artrita
astenie
ateroscleroza
balonari
boli de ficat
boli de gat
cancer cu diferite localizari
cataracta
celulita
colecistita
colica biliara
congestia ficatului
constipatie
dermatoze
dezechilibre glandulare
diabet
digestie lenta
dischinezie biliara
eczeme
enterocolite
furunculoza
guta
hemoroizi
hepatita
hidropizie
hipercolesterolemie
hipertensiune
icter
imunitate scazuta
insuficienta renala
intoxicatii
leziuni verucoase
litiaze
obezitate
oligurie
pancreatite
papilomatoame cutanate
pete pe piele
retentia apei in organism
reumatism
scrofuloza
tulburari de metabolism
tulburari digestive
ulcere cronice de gamba
varice

Mod de intrebuintare:
--Infuzie: 1-2 lingurite de planta intreaga cu radacina cu tot, uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi
--Decoct: 1-3 lingurite de planta maruntita (cu radacina cu tot) la 250 ml apa. Amestecul se fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se poate folosi un timp indelungat, cate 2 cani pe zi.
--Tijele de papadie proaspete si spalate bine se pot consuma in fiecare zi: cate 10 tije florale, fara flori, dimineata la trezire. Din frunze tinere, crude se fac salate primavara. Din florile de papadie se mai pot prepara: siropuri sau sucuri proaspete. Decoctul de tije, muguri sau frunze se utilizeaza extern pentru limpezirea ochilor."

Mesajul a fost editat de către mariuca - Miercuri, 07 Mar 2012, 8:33 PM
 
Forum » Plante » P - Plante » PAPADIA (Tonic hepatic)
Pagina 1 din 11
Căutare: