VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Plante » R - Plante » ROZMARIN
ROZMARIN
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 7:10 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Denumire stiintifica: Rosmarinus officinalis
Denumiri populare: dendrului, mirtin, rojmalin, rusmarin.,

Afectiuni:
anemie
boli de inima
boli de stomac
catarale
dispepsii
hemiplegii
hipertensiune arteriala;
reumatism
paraplegii spastice
reumatism cardiovascular
reumatism degenerativ
rinite cronice
surmenaj psihic
tonifiere generala a organismului
tuse

Mod de intrebuintare:
---Pulbere: planta se macina fin. Se ia, de regula, o lingurita rasa de pulbere 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se înghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 7 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.
---Macerare la rece: 2 lingurite de pulbere din frunze de rozmarin se pun într-o cana (250 ml.) de apa de izvor sau plata si se lasa la macerat aprox. 6 ore, dupa care se filtreaza. Se consuma 1-2 cani de macerat pe zi.
---Maceratul concentrat pentru uz extern: se prepara întocmai ca si cel pentru uz intern cu deosebirea ca va fi mai concentrat: 1-2 linguri de planta în loc de 1 - 2 lingurite.
--- Cataplasma: planta se macina fin, dupa care se amesteca într-un vas cu apa calduta pana se formeaza o pasta, care se pune într-un tifon si se aplica pe locul afectat.
---Tinctura: se umple pe o treime un borcan cu pulbere de rozmarin, iar restul se copleteaza cu alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic cu un capac si se lasa la macerat continutul vreme de 8 zile, cand se filtreaza si se trage în sticlute mici, închise la culoare. Se administreaza o lingurita diluata în 100 ml. de apa, de 3-4 ori pe zi.
 
mariucaData: Luni, 21 Mai 2012, 2:35 PM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Proprietati terapeutice rozmarin:

Intern:

- antigutos şi antireumatic bun, antiseptic intestinal mediu, antiseptic respirator mediu-slab, antispasmodic bun, carminativ bun (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic bun, stomahicmediu, diuretic mediu-slab, hipocolesterolemiant slab, stimulent puternic al circulaţiei sanguine, activator bun al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant mediu, stimulent general blând şi puternic în acelaşi timp, tonic general bun, vermifug mediu-slab.

Extern:

- antiseptic mediu, astringent slab, cicatrizant mediu, stimulent al circulaţiei pielii capului (de unde şi un efect de creştere a părului), rezolutiv, vulnerar.

Afectiuni care se trateaza cu rozmarin:

boli tratate cu rozmarin: boli ale aparatului digestiv, ale ficatului si bilei, palpitaii, amenoree si multe altele

Tratamente naturiste rozmarin – ceai de rozmarin si macerat de rozmarin

- indigestie, atonie digestivă (în special a stomacului), vomă, colici intestinale – pulbere de rozmarin. In cazurile de atonie digestivă se administrează 1/2 linguriţă de pulbere (cea. 0,5g) cu 20 de minute înainte de a servi masa de prânz. La 10-15 minutedupă masă, se administrează din nou un vârf de cuţit de pulbere (cea. 0,2 g). Acest gen de administrare se face o singură dată pe zi. Un remediu foarte puternic pentru această categorie de afecţiuni este combinaţia de tincturi de rozmarin şi anghinare în proporţii egale din care se ia 1/2 linguriţă, cu 10 minute înainte de masă.

- congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare – dimineaţa pe nemâncate se bea o cană cu macerat la rece de rozmarin, preparat din 40 de grame de plantă la un litru de apă.

- diabet, valori crescute ale colesterolului – pulbere de rozmarin.

- insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene – tinctura. Se iau 50 de picături de 3-4 ori pe zi, diluate în puţină apă.

- nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave – pulbere cu miere. Se prepară dintr-o lingură de plantă fin măcinată şi 4 linguri de miere lichidă o pastă groasă din care se administrează câte o linguriţă rasă de 2-3 ori pe zi.

- slăbirea memoriei, senilitate – 10 zile pe lună timp de 3 luni se beau 3 ceşti de macerat la rece de rozmarin pe zi.

- palpitaţii, adjuvant în bolile de inimă (inclusiv cele care apare fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice) – tinctură. Se iau 50 de picături de rozmarin de 3-4 ori pe zi.

- amenoree – pulbere de rozmarin şi seminţe de mărar - se amestecă în părţi egale. Se ia câte o linguriţă rasă dinaceastă combinaţie de 4 ori pe zi. Tratamentul durează 2 luni minim.

- hidropizie, reumatism articular, celulita – infuzie combinată.

- astm, tuse convulsivă – pulbere amestecată cu miere. Se folosesc 2- 3 linguriţe din amestec pe zi.

- surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă – pulbere. Se păstrează sub limbă vreme mai îndelungată (20 de minute) pentru că astfel o parte a efectelor revigorante se vor putea simţi mult mai repede.

- bătrâneţe – se vor face cure cu pulbere, câte 7 zile pe lună. Se administrează de 2 ori pe zi câte o jumătate de linguriţă de pulbere.Planta folosită astfel previne sclerozarea şi îmbătrânirea prematură şi tonifică întregul organism.

- entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor – cataplasme cu pulbere din plantă pe zonele afectate. In cazurile persistente se va asocia şi cu tratamentul intern cu rozmarin.

- dureri reumatismale – cataplasme pe încheieturile dureroase timp de o oră pe zi.

- torticolis, adjuvânt în paraplegie spastică, hemiplegie

- se prepară un macerat concentrat pentru uz extern, în cantitate de 3 litri şi se adaugă în apa caldă din cadă. Se vor face băi de 15-20 de minute sub supraveghere, având grijă ca regiunea inimii să rămână deasupra apei fierbinţi
 
Forum » Plante » R - Plante » ROZMARIN
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: