SFECLA ROSIE - Forum
VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Pagina 1 din 11
Forum » Plante » S - Plante » SFECLA ROSIE
SFECLA ROSIE
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 7:41 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Denumire stiintifica: Beta vulgaris - canditiva
Denumiri populare:
napi de mancare, napi rosii, rapa, sfecla de bors, sfecla de masa, tegle rosie, tulca.,

Afectiuni:
adjuvant în colite
anemie
cancer
diateza urica
enterite
gripa
litiaza urica
normalizarea metabolismului general
stimularea glicozuriei la nivelul ficatului
tuberculoza

Elementele importante continute de sfecla rosie

Bogata in fier- fiind depasita numai de usturoi, deci utila in boli ale sangelui. Fierul este asimilat datorita prezentei vitaminei C atat in frunze cat si in radacina.

Mai este bogata in cupru- care se gaseste numai in radacina si este foarte important in organismul uman- carenta de cupru duce la incaruntirea parului, dereglarea functionarii pancreasului, intarzie vindecarea fracturilor etc.

Zincul- este prezen si el in cantitati mari. Carenta de zinc afecteaza: vederea, organele de reproducere si poate provoca infarct miocardic.

Mangan- ajuta in lupta cu scleroza, apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul zaharului in sange, ajuta la eliminarea surplusului de apa.

Iod- ajuta metabolismul persoanelor obeze, care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.

Amigdalita-
---Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla.
--- O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcan de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand mereu. Se stoarce sucul din ea si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 3 ore. Amigdalita se vindeca mai repede daca intre o gargara si alta , se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

Anemie
---- datorita continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 200 g de salata din sfecla, morcovi si ridichie neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie si putin ulei de masline extravirgin.

Alcoolism
- in complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului se prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool.
---Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor asezonata cu usturoi si leustean.

Bronsita cronica
-cu ajutorul unui storcator de fructe, se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii subtiri. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe inca 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Acest remediu pe langa bronsita cronica, ajuta si la vindecarea altor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.

Curatarea sangelui
- si implicit intarirea imunitatii. Reteta: 500 g de sfecla rosie si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere si se fierb pe foc mic, timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba inca 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la rece. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea, in care sau utilizat multe medicamente.

Constipatie, hemoroizi, hipertensiune arteriala, varice, aritmie, ocluzie intestinala
- se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24 de ore.
In timpul tratamentului se renunta categoric la consumul de bauturile alcoolice, inclusiv bere.
Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, musetel etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator. Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o bucata de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bucatele de sfecla, se pot consuma si alte alimente (mai putin prajeli, mezeluri, fainoase). In constipatie, concomitent, dimineata se ia si cate o lingurita de tarate, pentru hemoroizi, faceti si aplicatii locale cu plante.

Intoxicatii cu metale grele sau radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine.
Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridichie neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit putin. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese. In dizolvarea placilor aterosclerotice de mare ajutor este si otetul de mere- cate o lingura dizolvata in ceai de trei ori pe zi.

Flora intestinala absenta
- in urma consumului excesiv de antibiotice, flora intestinala are de suferit. Ea se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata.

Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece. Se consuma zilnic la fiecare masa cel putin 10 zile.

Gripa, raceala, guturai
- se amesteca 300 g suc de sfecla, 200 g suc de rosii, cu sucul de la o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat. Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.

Hipertensiune arteriala
- in medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.

Colesterol marit
si inca o reteta naturista pentru constipatie. Trei litri de apa rece (preferabil de izvor) se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic pentu o eficacitate mai mare. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.

Menopauza
- in preajma menopauzei foarte multe femei au sangerari masive datorita fibroamelor uterine. Pentru recuperarea fierului pierdut se beau cate trei pahare de suc de sfecla pe zi.

Pietre in colecist (fiere)
- pentru eliminarea pietrelor din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Cancer(cancer mamar, cancer de piele etc)
- in aceasta afectiune in medicina populara, sfecla rosie este folosita de mii e ani. In lupta cu cancerul pigmentul din sfecla este cel cu puteri de vindecare, si nu se descompune prin fierbere sau orice prelucrare termica.
Doza zilnica este de 250- 300 ml de suc, ce trebuie luata pana la vindecare, apoi toata viata minim 100 ml pe zi. Sfecla rosie normalizeaza VSH-ul, scade efectele negative ale citostaticelor, aduce inapoi apetitul pierdut. Sfecla rasa poate fi amestecata cu: fulgi de orz, fulgi de ovaz, hrean, banane, lapte prins etc. Bolnavilor cu cancer mamar sau cancer de piele in plus li se fac si aplicatii cu pansamente imbibate cu suc de sfecla pe locurile afectate.

In Moscova in centrul oncologic, bolnavilor de cancer li se prescrie cate 250-300 grame de sfecla rosie rasa fin, in dieta zilnica.

Mastopatie
- terciul din sfecla tocata, se pune intr-un tifon care se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.

Paradontoza
- se rade sfecla pe razatoare fina. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 30 de minute. Rezultatele apar peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie urmat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunil).

Guturai
- se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.

Eczeme, arsuri
- se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.

Vin tonic din sfecla rosie

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste “7 pahare”.

Mod de preparare: se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridichie neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu (cabernet). Vinul tonic din sfecla rosie se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea de vin tonic- 1750 ml – reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani. Vinul tonic din sfecla rosie este recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, boli indelungate, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

Atentie! Sucul de sfecla rosie nu se bea imediat, se lasa 2-3 ore (sa se odihneasca) pentru evaporarea unor substante ce pot da dureri de cap sau greata.

Sa va fie cu leac!
 
mariucaData: Luni, 12 Mai 2014, 9:10 PM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Sfecla roşie, una dintre legumele cele mai rezistente în timpul anotimpului rece, este un ajutor pentru organism prin aportul de energie, fiind benefică inclusiv pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieţii intrauterine, numindu-se alimentul-medicament pentru femeile însărcinate. Beneficiile sfeclei sunt cunoscute încă de acum 150 de ani, fiind o legendă  pentru proprietăţile sale vindecătoare în bolile de sânge, în cele ale ficatului şi in vindecarea tumorilor.
     Sfecla se poate consuma în stare crudă, deşi nu are un gust grozav, dar fiartă îşi pierde calităţile terapeutice. Se poate consuma în amestec cu alte rădăcinoase (morcov, ţelină, pătrunjel, varză roşie sau salată verde). Cura cu sfeclă durează minim două săptămâni şi maxim două luni, iar doza zilnică este de 100-150 grame.
    Sfecla se mai poate consuma şi ca salată. Se fierbe, în coajă, doar până se înmoaie, apoi se dă prin răzătoare, se adaugă 1-3 rădăcini de hrean, rase, sare, ulei şi oţet după gust. Se poate adăuga si puţină miere, se amestecă şi se pune într-un borcan închis ermetic cu capac. Se poate păstra la frigider. Este un remediu excelent contra răcelilor, bronşitelor, afecţiunilor reno-urinare. Creşte capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburări digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile, balonarea etc. Salata de sfeclă este benefică şi în intoxicatiile lente – respectiv acumulările lente şi extrem de dăunătoare de toxine din alimentaţie, din apa, din aer, din diferitele ambalaje, din detergenti etc. Toate acestea se acumulează în organism şi ajung sa îl sufoce, producand afectiuni diverse, de la alergie - la reumatism, si de la scaderea imunitatii, la Alzheimer. Sfecla roşie are calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine, încă de la nivel celular, şi de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiraţie si diureza. Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense, încât multe persoane care ţin cura cu suc de sfecla roşie se confrunta, în primele săptămâni, cu fenomene neplăcute, cum ar fi stările de greaţă, tulburările de tranzit intestinal, mirosul neplăcut al excreţiilor. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturala ca reactie de dezintoxicare si sunt semnul ca tratamentul funcţionează si da rezultate.

  Terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss, cel care a vindecat nu mai puţin de 45.000 de cazuri de cancer şi alte afecţiuni cronice vindecate cu ajutorul sucurilor de legume şi al ceaiurilor de plante a administrat cu succes sucul de sfeclă. El recomandă, contra leucemiei şi a bolilor tumorale, o combinaţie de sucuri, şi anume 100 ml suc de sfeclă roşie, 50 ml suc de rădăcină de ţelină şi 300 ml suc de morcovi, care se prepară cu ajutorul unui storcător. Acesta combinaţie se păstrează ermetic într-un recipient în frigider şi se consumă cu lingura, pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Terapeutul este de părere că sucul de sfeclă este cel mai puternic curăţător al sângelui, detoxifică ficatul şi blochează dezvoltarea tumorilor. 

  O altă modalitate de consuma sfeclă este supa care se prepară astfel : o sfeclă roşie de mici dimensiuni se taie în două. Una din cele două jumătăţi se va tăia mărunt, apoi se fierbe o oră cu alte legume tăiate mărunt, cum ar fi morcov, pătrunjel, ţelină, cartof. Când sunt aproape fierte se taie mărunt şi cealaltă jumătate de sfeclă, care se fierbe separat, doar să dea un clocot, într-o cană de borş de tărâţe. După fierberea celei în borş, lichidul obţinut, de o culoare roşu aprins, se filtrează şi se adaugă peste legumele care deja fierb, se mai adaugă sare şi ulei după gust, verdeaţă tocată şi se opreşte focul. Se obţine astfel un borş acru, de culoare roşie şi foarte bogat în betalaina şi alţi pigmenţi foarte beneficiu. Acest borş se poate administra convalescenţilor, celor cu boli de piept sau celor anemici. 
                Tratamente preventive cu ajutorul sfeclei rosii:            Tumori canceroase – sfecla crudă consumată în salată şi sucul de sfeclă sunt cele mai benefice alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Substanţele active din sfeclă rosie sunt adevărate remedii antitumorale. Leucemia, cancerul pulmonar, colo-rectal şi cel gastric pot fi prevenite cu ajutorul sfeclei datorită bogăţiei sale în substanţe antiodixante. Rădăcina sa de culoare roşie este benefică şi în formele de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel de prostată sau de sân şi în cel testicular.

            Tulburările oculare –s-a descoperit că luteina şi zeaxantina, doi pigmenţi aflaţi din abundenţă în rădăcina sfeclei previn aceste tulburări.

            Varice– celor care sunt predispuşi generic spre varice li se recomandă consumul sfeclei roşii, care previne pierderea elasticităţii vaselor de sânge şi formarea dilataţiilor şi a stazelor venoase. Persoanele care deja au varice trebuie să ţină cure serioase pentru a preveni extinderea acestora.

            Leucemie– se recomandă consumul a 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluat. Este o puternică terapie, dar nu intră în opoziţie cu nici un alt tratament naturist sau alopat. Sucul favorizează formarea de elemente figurate ale sângelui, având efecte antitumorale directe. 

           Gastrita hiperacidă– 100 ml suc de sfeclă se combină cu 100 ml de suc cartofi cruzi şi 500 ml suc de morcov. Din combinaţia acestora rezultă un suc cu un gust nu foarte plăcut, dar foarte eficient pentru prevenirea şi calmarea durerilor sau arsurile gastrice produse de hiperaciditate, acţionând ca un tampon la aciditatea excesivă din stomac, fiind puternic alcalin.

            Hipertensiune-  este una dintre afecţiunile în care se pot obţine cele mai spectaculoase efecte cu acest suc. O jumătate de pahar din acest suc duce la o scădere cu până la 20% şi de asemenea, o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale.  

            Anemia feriprivă– datorită conţinutului de fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla rosie combate anemia, stimulează procesul de formare a globulelor roşii (hematopoieza). Se recomandă o cură timp de o lună, câte 150 grame, o dată la două-trei zile. Pentru o mai bună eficienţă se poate introduce în dietă şi gălbenuşul de ou, mazarea şi fasolea verde, spanacul şi urzica, care sunt de asemenea bogate în fier.  

            Cancerul de colon– se poate administra sfeclă crudă sau fiartă câte 150-300 grame pe zi, preventiv, ajutând la normalizarea tranzitului intestinal şi la menţinerea tonusului psihic şi fizic al bolnavului de cancer. Substanţele nedigerabile aflate în rădăcina acestei plante (fibre alimentare) acţionează ca un burete curăţând sistematic tubul digestiv, ajutând totodată la prevenirea cancerului de colon şi de rect.

            Ateroscleroză, ischemie cardiacă– pigmenţii şi vitaminele din rădăcina de sfeclă împiedică oxidarea colesterolului şi trigliceridelor de pe pereţii arterelor, prevenind şi chiar stopând procesul de îngroşare a acestora. Cura are o durată de 4-8 săptămâni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, iar sfecla poate fi fiartă sau crudă.

            Poate fi un adjuvant în bolile renale– se face un amestec din 100 ml suc de sfeclă roşie şi 400 ml suc de morcov, care este un puternic diuretic ce protejează epiteliul renal de infecţii şi ajută la refacerea sa în cazul acesta a fost lezat de infecţii sau calculi. Poate ajuta şi la eliminarea mai uşor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.   

            Constipaţie– polizaharidele şi fibrele alimentare conţinute în rădăcina de sfeclă au puterea de a debloca tranzitul intestinal şi de a elimina toxinele din colon. Se poate consuma sfeclă crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere consumând zilnic până la 150 de grame.

            Diabet– sfecla roşie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunţat, sfecla conţine fibre alimentare şi compuşi cu un efect uşor hipoglicemiant, poate fi consumată şi de către diabetici, fiind uşor tolerată de către aceştia. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului. 

            Hepatita cronică– sucul de sfeclă şi sfecla roşie consumată crud protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor şi le stimulează să funcţioneze normal. Este o legumă bine tolerată de ficat şi previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. Sfecla este un ajutor de nădejde şi în cazul îngrăşării ficatului, ca urmare a unei intoxicaţii sau a unei otrăviri.

            Sarcina– sfecla roşie este un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, fiind bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), tratează, de asemenea, hipertensiunea şi varicele, unele dintre problemele specifice unei sarcini şi previne mutaţiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină.

            Imbunătăţeşte capacitatea de efort fizic– sfecla roşie conţine din belşug o substanţă numită betacianină care este un stimulator de efort extraordinar. Acesta creşte capacitatea sângelui de a transportă oxigenul, scade tensiunea arterială, micşorează ritmul cardiac, fiind recomandată celor care fac efort intens şi de lungă durată

            Precauţii    La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecţiune, ci doar o incapacitate parţială a organismului de a asimila anumiţi nutrienţi din sfeclă. Aceasta se numeşte beturie.
     Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. La doze mari de suc de sfeclă roşie consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă.    
 
 
Forum » Plante » S - Plante » SFECLA ROSIE
Pagina 1 din 11
Căutare: