VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Plante » T - Plante » TINTAURA
TINTAURA
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 8:58 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Denumire stiintifica: Centaurim erythraea
Denumiri populare:
buruiana de friguri, buruiana de viermi, cintaura, cocosei de gradina, crucea pamantului, fierea pamantului, fiere de pamant, iarba de curca, iarba de friguri, iarba frigurilor, iarba începatoare de sange, ochincele, potroaca, sanfirei de camp, scanteuta, scaunel, taula, tintaula, tintorie., trocana,

Afectiuni:
anorexie
boli de ficat
dischinezie biliara
eczeme
guturai
malarie
rani
sciatica
sudorific
tonic stomahic; oxiuraza

Mod de intrebuintare:
---Pulbere: planta se macina fin, dupa care se cerne. Se ia, de regula, 1 de lingurita rasa de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se înghite cu putina apa. Se poate manca dupa minim 30 de minute de Ia administrarea plantei. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.
--- Maceratul la rece: se prepara dintr-o lingurita de pulbere de tintaura la o cana cu apa. Se lasa la macerat timp de 7-8 ore, dupa care se filtreaza. Se administreaza de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol.
---Maceratul la rece concentrat: se prepara la fel ca si maceratul la rece, cu precizarea ca în loc de 2-3 lingurite de pulbere la o cana se foloseste o lingura de pulbere la o cana cu apa. Infuzia combinata: (reteta pentru obtinerea a 250 ml.) - o lingurita de pulbere de tintaura se lasa Ia înmuiat într-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; acest preparat se bea cu un sfert de ora înainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.
 
mariucaData: Luni, 21 Mai 2012, 3:15 PM | Mesaj # 2
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Proprietati terapeutice tintaura:

Partile aeriene ale plantei

Intern:

- mareste contractia vezicii biliare

- stomahic

- scade febra – antitermic

Afectiuni care se trateaza cu tintaura:

- anorexie, dischinezii biliare (functii anromale ale vezicii biliare si ale cailor biliare), gripa, raceala

Tratamente naturiste tintaura:

- digestii dificile, indigestii frecvente, dispepsii – pulbere de tintaura administrată cu 15 minute înainte de fiecare masă,câte un sfert de linguriţă

- balonare (meteorism) – infuzie combinată de tintaura. Se consumă în amestec cu puţină miere de albine, iar în cazurile persistente se asociază cu pulberea din seminţe de coriandru

- anorexie – o mică doză de pulbere de tintaura se ţine sub limbă timp de minim15 minute după care se înghite cu puţină apă. Senzaţia de foame apare foarte rapid.

- constipaţie atonă – pulbere. Se administrează încure de 2 săptămâni, cu minim 2 săptămâni pauză.

- infecţii intestinale – pulbere de tintaura.

- congestie hepatică, hepatită (adjavant), diskinezie biliară – infuzie combinată. Se consumăcâte o jumătate de cană înainte de fiecare masă.

- guturai (răceală), gripă – infuzie combinată. Se consumă câte o jumătate de cană de 4-5 ori pe zi, pe stomacul gol.

- febre, febre intermitente, malarie (adjuvant) – pulbere. In cazurile de febră cu valori ridicate se folosesc doze maimari – câte o linguriţă de plantă administrată din oră în oră, de 4-5 ori în prima zi. După prima zi de tratament realizat astfel, se continuă cu administrarea normală (1/2 linguriţă de 3 ori pe zi).

- stări de slăbiciune generală, convalescenţă – pulbere. Se poate administra în combinaţie cu miere de albine.

- acnee şi afecţiuni ale pielii (adjuvant) – pulbere de tintaura. Se recomandă în aceste afecţiuni datorită unei acţiuni depurative intense, ce se resimte pregnant şi la nivelul sângelui. In aceste cazuri se vor folosi şi plante cu acţiune specifică pentru respectiva afecţiune.

- oxiuri – clisme cu infuzie combinată din ţintaură şi seminţe de in

- răni, eczeme – spălări cu macerat la rece concentrat

Mod de preparare tintaura – ceai de tintaura

Infuzie – ceai de tintaura – o lingurita de planta la 250 ml dee apa clocotita; se bea cate o treime inaintea meselor principale
 
Forum » Plante » T - Plante » TINTAURA
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: