VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Plante » V - Plante » VARZA
VARZA
mariucaData: Miercuri, 14 Mar 2012, 9:25 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Status: Offline
Denumire stiintifica: Brassica oleracea
Denumiri populare:
broazde, curechi de iarna, varza capatana, varza de gradina, varza de iarna, varza de toamna, vearza.,

Afectiuni:
abcese
artrita
astm
bronsita
cicatrizant pentru plagi
diabet
diaree; dureri musculare
flegmoane
furuncule
gastrite hiperacide
laringita
litiaza urinara
lumbago
nevralgii
panaritiu
sciatica
ulcer gastric

Varza, un adevărat vraci, o putem vedea până toamna târziu pe câmpuri.
Frunzele de varza sunt utilizate atât intern cât şi extern, fiind un veritabil vraci al naturii.
Varza încă din Roma antica este considerata un  remediu universal.
Frunzele de varza conțin substanțe cu proprietăți antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepționale. De asemeni  consumul de varza stimuleazăimunitatea la foarte multe forme de cancer. Modalitati de preparare a verzei1. varza crudă sub formă de salată Salata se obține spălând frunzele și apoi se taie mărunt cu ajutorul unui cuțit cu lama de inox, prin aceasta reducându-se oxidarea enzimelor și vitaminelor. După tocare se amestecă imediat cu sare, cu puțin cimbru pentru efectul său carminativ, cu ulei de măsline și cu oțet sau lămâie, după gust. Se consumă cât mai proaspăt posibil. Doza minimă indicată este de 300 grame pe zi, o cură durând cât de mult posibil, dar nu mai puțin de patru săptămâni.
2.Suc de varzaSucul de varză se obține foarte simplu, cu ajutorului unui storcător centrifugal. Se spală frunzele, se îndepărtează porțiunile stricate, se taie în bucăți mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunți. Sucul va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. Se beau 500-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de două până la patru săptămâni.  3.Varza fiarta in abur Varza se poate găti la “steamer”, un mod de preparare foarte comod, rapid, care păstrează vitaminele și enzimele verzei în mare proporție sau putem fierbe varza într-o oală de inox sau email, la foc iute, tocată cât mai mărunt, pentru a reduce la minimum perioada de fierbere.

4.Varza  muratăVarza murată este cel mai simplu tratament contra constipației. Preparată astfelvarza păstrează parțial vitaminele și celelalte substanțe benefice, în schimb conținutul de fibre alimentare și minerale rămâne intact, și deosebit de important, varza murata are substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei proteinelor și a grăsimilor. Aceasta explică de ce varza murată este un aliment nelipsit de la mesele cu mâncăruri grele, pentru simțim că ajută digestia și metabolismul. Un studiu arată că în țările unde se consumă multă varză murată populația prezintă  forme reduse de cancer, ceea ce sugerează că o parte din vitaminele și antioxidanți se păstrează în urma murării.
Varza murata este foarte indicata in tratamentul  scorbutului.
5.Varza  fiartă, călită, prăjităVarza care este fiarta, prajita sau calita mai mult de 15 minute isi pierde mult dinproprietatile terapeutice. De asemeni isi pierde bogăția de vitamine, de pigmenți cu efect antioxidant si devine mul mai dificil de asimilat de către organism.6. Cataplasme cu varză
Foile de varză se zdrobesc pe o plansetă de lemn și apoi se pun direct pe locul afectat, înfășurându-se cu un tifon subțire. Această aplicație se face câte două-patru ore pe zi, după care zona se lasă să se usuce la aer.Varza si cancerulCancerul este una dintre bolile în care consumul de varză are rezultate spectaculoase. Studiile efectuate au arătat că varza consumată în stare crudă, gătită rapid sau murată are efecte anticancerigene și antitumorale.
Frunzele verzei  contin nenumarate  substante active care induc celulelor maligne un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite, reglează acțiunea hormonilor steroidieni în organism, hormoni ce sunt implicați în numeroase forme de cancer, reglează ritmul de diviziune celulară și induc creșterea producției enzimelor responsabile de inactivarea și de eliminarea celulelor maligne. Dacă 3-5 zile pe săptămână consumăm 200 grame de salată de varză ne punem la adăpost de o multitudine de forme de cancer.

Forme ale cancerului prevenite de varzaConsumul de varză este un panaceu intr-o multitudine de boli, de asemeni varza reduce riscul de aparitie a cancerului. Cancerul vezicii urinare Consumul de varză reduce puternic incidența acestei boli; la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă incidența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.    Cancerul de prostată Studile realizate asupra persoanelor de sex masculin arată că barbatii care consumă varza si alte legume în stare crudă au cu 35% mai mari șanse să nu facă această boală.     Cancerul la sân Consumul de varză previne neoplasmul mamar. Studiile arată o imunitate mai ridicată la femeile care au consumat varză, încă din copilărie, măcar o dată la 2-3 zile. În regiuni din Polonia, unde există obiceiul de a consuma varză încă din adolescență, anual, în medie, 25/30 kg de varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare decât în alte zone ale lumii.
De asemeni varza este un adjuvant contra cancerului la sân. Este recomandatconsumul zilnic de salată de varză proaspătă  la o masă și se mai pot ține, în plus, cure de patru săptămâni în care se consumă câte 200 ml de suc, dimineața și seara.   Cancerul pulmonar Varza crudă și legumele înrudite cu aceasta reduc cu 37% riscul de apariție a acestei forme de cancer.     Cancerul de colon și de rect Persoanele care consumă zilnic legume crude se înregistrează cu 25% mai puține cazuri de cancer în acest loc, iar vegetarienii care consumă legume din familia cruciferelor, respectiv varză roșie, albă, broccoli și conopidă, cancerul de colon și de rect este cu 49% mai redus.

Cancerul uterin    În cazul cancerului uterin se recomandă o cură de 3-4 luni în care se va consuma suc de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.Alte boli tratate cu ajutorul verzei Hepatita si bolile de ficatSulforafanul, o substanță conținută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Consumul de varză previne procesele de destrucție celulară la nivelul ficatului. Se recomandă consumul verzei în stare crudă, sub formă de salată, de 3 ori pe săptămână. Atât hepatita cat și bolile de ficat în general pot fi tratate cu varza, această legumă minune.
CataractaCataracta este o altă afecțiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu măsline este o sursă de vitamina C și de vitamina A. Aceste vitamine stopează procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant. Se recomandă consumul verzei proaspete, de trei ori pe săptămână, câte 200 g, sub formă de salată.  Ulcerul gastric  Cura de suc proaspăt de varză, care se poate bea câte 1 litru, pe zi, timp de două săptămâni, are efecte spectaculoase asupra acestei afecțiuni. Mai mult pacienții bolnavi de ulcer peptic pot beneficia de efecte benefice dacă consumă suc de varză. Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte 1 litru de suc proaspăt de varza, în 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Efectele benefice se datorează unui aminoacid conținut de către varză, și anume glutamina, care stimulează creșterea, refacerea și dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc țesutul protector care “îmbracă” practic stomacul și intestinul subțire.  Obezitatea Varza este bogată în fibre alimentare, are puține calorii, multe minerale și vitamine și ajută să slăbim natural. Consumul săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, în cantități mari, are și alte avantaje : detoxifiaza  organismul curatandu-l de toxine, reduce cantitate de hrană consumată la fiecare masă și este un ajutor la regimurile disociate. Mai mult decât atât, consumată sub formă de salată ne ajută să schimbăm obiceiurile alimentare și stilul de viață, reglându-ne astfel greutatea corporală.
Polipi intestinali    Sulforafanul conținut de varză ajută la inhibarea polipilor intestinali, provocând chiar remisia acestora. Se recomandă salată de varză, 300 g zilnic, în cure de 3 luni și 1 lună pauză.  Constipația Pentru cei care au probleme cu constipatia este indicat sa  se consumă 200 g pe zi de varză murată, varza acționând ca o mătură a colonului, fiind bogată în fibre alimentare, extrăgând toate reziduurile și apoi eliminându-le.  Colesterol, ateroscleroză  Unii compuși din varză împiedică transportul colesterolului către vasele de sânge și către țesuturi, împiedică formarea plăcilor de aterom și sclerozarea pereților arterelor. Se consumă varză sub formă de salată, câte 300 g, zilnic, timp de 3 zile pe săptămână.   Menopauza  Consumul de varză crudă, săptămânal, câte 200 g pe zi, timp de 4 săptămâni, ajută la îmbunătățirea secreției hormonului estrogen și reglează răspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Astfel, menopauza se instalează mai târziu, se atenuează simptomele acesteia, cum ar fi : transpirație, nevrozitate, bufeuri, etc., și de asemenea previne și combate unele afecțiuni specifice menopauzei, cum ar fi : osteoporoza, cancerul ovarian și uterin.  Infecțiile respiratorii  Varza datorită faptului că are un conținut mai ridicat de vitamina C decât portocalele, are puține calorii, conține magneziu, calciu, potasiu și are efecteantioxidante, este recomandată ca remediu pentru întărirea imunității. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi. Tratamente externe cu varza  Entorsă, luxații  Frunzele de varză bine zdrobite se pun pe zona afectată și se leagă cu o fașă. Se ține timp de 4 ore pe zi. În primele două zile se pun și cuburi de gheață pe zona afectată. Cu acest remediu timpul de refacere se scurtează, durerile sunt atenuate, chiar pungile cu lichid senovial care se formează sunt mai mult mai mici.  Arsuri  Se fac spălături și se pun comprese, timp de 2-3 zile, timp de 15 minute pe zi, cu suc de varză. Aceasta are un efect antiinfecțios și ajută la o vindecare mai rapidă. Cancer de piele  Se pune zilnic timp de 4-6 ore pe zona afectată o cataplasmă cu frunze de varză  Eczeme infecțioase, infecții fungice Frunzele de varză zdrobite se aseaza pe zona afectată, aplicandu-se peste varza o fâșie de nailon care este fixat cu un bandaj, si se lasă timp de 4 ore pe zi să acționeze, după care zona să lasă să se usuce la aer, timp de 45 minute. Se continuă aplicația până la vindecare. În frunzele de varză se găsesc compuși pe bază de sulf care au o acțiune antiseptică asupra ciupercilor parazite și bacteriilor. Dureri reumatice  Dimineața și seara,  se aplica frunze de varză bine zdrobite și se țin 2 ore. Se poate alterna și cu o cură internă de suc proaspăt de varză, câte 1-2 pahare, timp de 40 zile, urmate de 14 zile pauză. Acest tratament are un efect antiinflamator, încetinește și chiar stopează procesele degenerative, ajută la redobândirea mobilității articulare.   PieleaVarza pe lângă multiplele sale beneficii este un remediu întineritor pentru piele. Se recomandă o cură de 30-45 zile, timp în care se poate consuma 500 g salată de varză, zilnic, iar pielea își îmbunătățește aspectul vizibil. Este benefică pentru tenul încărcat și piele îmbătrănită. Varza fiind bogată în vitamina A și în vitamine B are un efect de curățare a pielii, previne tulburările de pigmentare. Se pun comprese cu suc timp de 10-15 minute, se lasă să se zvânte timp de 15 minute și se aplică o cremă hidratantă.Reacții adverse ale verzeiSunt foarte rare și reduse reacțiile adverse ale tratamentului cu varză, printre ele fiind ușoare colici abdominale, balonări și rareori, diaree. Persoanele care au un sistem digestiv sensibil li se recomandă feniculul, anasonul, chimenul, iar varza va fi consumată în cantități foarte mici, cu prudență, de către cei care suferă de colică de fermentație și numai varză fiartă, nu crudă, ori murată. De asemenea, persoanele care suferă de hipo și hiper-tirodie li se recomandă să consume cu prudență varză, doar în cantități mici.
 
Forum » Plante » V - Plante » VARZA
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: