CE GRASIME STA LA BAZA PREPARARII ALIFIILOR? - Forum
VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Pagina 1 din 11
Forum » PREPARATE IN CASA » Alifii » CE GRASIME STA LA BAZA PREPARARII ALIFIILOR? (Procedee de obtinere a alifiilor)
CE GRASIME STA LA BAZA PREPARARII ALIFIILOR?
mariucaData: Miercuri, 07 Mar 2012, 0:31 AM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Ce grasime sta la baza alifiilor?

Exista cateva procedee generale de obtinere a alifiilor medicinale. Nu trebuie sa fiti chimisti ca sa le puteti aplica, sunt metode simple si rapide. De obicei, se folosesc ca baza untura de porc, grasimea de pasare, untul sau uleiul. Alegerea tipului de grasime folosita poate fi o problema, pentru ca bolnavii cu psoriazis, de pilda, nu suporta o alifie de plante pregatita cu grasime de porc. Aceasta prezinta si inconvenientele ca se altereaza usor si miroase cam neplacut. in plus, in functie de ingredientul gras folosit, crema se solidifica sau nu, dupa filtrare. Pentru o alifie mai consistenta, vechile retete mentioneaza un adaos de 15-20 g ceara de albine la 100 g alifie. Ceara rasa sau sfaramata trebuie adaugata cit unsoarea este fierbinte si totul trebuie amestecat mereu pana se raceste, se omogenizeaza si devine un amestec pastos, usor de intins in strat subtire. Alte ingrediente folosite ca adaos sunt propolisul si rasina de brad dizolvata cu terebentina (nu se adauga decat la final, departe de surse de foc), daca se doreste o alifie cu efect puternic dezinfectant si antiinflamator. In cazul alifiilor pentru vindecarea unor rani rebele si de mari dimensiuni, se adauga putina miere de albine.

Procedee de obtinere
Planta proaspata, maruntita, cam 20-50 de grame, se pune in 100 grame grasime si se da in clocot scurt. Se raceste, iar dupa 10-12 ore, amestecul este reincalzit, filtrat si poate fi folosit ca unguent. Alt procedeu consta in incalzirea prelungita, timp de 2-3 ore, pe baie de apa sau la marginea plitei, fara fierbere, a unui amestec din cantitati egale de plante si grasimi, urmata de filtrare imediata. Cel mai complicat procedeu necesita cateva zile. Peste 50-100 g planta proaspata, tocata, se toarna 100-150 g grasime clocotita, se lasa sa se racoreasca pana a doua zi, se incalzeste usor, se filtreaza si se storc plantele. Ulterior, grasimea se completeaza pana la cantitatea initiala si se reia procedeul, cu alte portii de planta proaspata, de citeva ori. Alifiile din plante sunt utilizate in general pentru vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor, umflaturilor (inclusiv tumori), bolilor de piele. Mai sunt folosite si ca suport protector, atunci cand sunt aplicate comprese cu tincturi sau plante iritante.
 
Forum » PREPARATE IN CASA » Alifii » CE GRASIME STA LA BAZA PREPARARII ALIFIILOR? (Procedee de obtinere a alifiilor)
Pagina 1 din 11
Căutare: