SAPUNURI NATURALE - Forum
VINDECARE
Bine aţi venit Vizitator | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
Pagina 1 din 11
Forum » PREPARATE IN CASA » Sapunuri » SAPUNURI NATURALE (Tehnica de preparare)
SAPUNURI NATURALE
mariucaData: Miercuri, 07 Mar 2012, 2:54 PM | Mesaj # 1
General-locotenent
Grup: Moderatori
Mesaje: 628
Reputaţie: 2
Stare: Offline
Pe langa faptul ca faci ceva economie si obtii sapunuri naturale de infrumusetare, poti face din asta o adevarata pasiune.

Orice sapun are la baza soda caustica (hidroxid de sodiu) si grasimi, animale sau vegetale. O reteta clasica de sapun natural facut in casa contine urmatoarele:

- 850 ml ulei de masline
- 300 ml ulei de palmier
- 300 ml ulei de cocos
- 480 ml apa
- 200 g soda caustica
- 40 ml uleiuri esentiale sau mai mult, in functie de preferinte

Poti inlocui uleiurile cu oricare alte tipuri de uleiuri sau grasimi vegetale, precum unt de shea, ulei de susan, glicerina vegetala, ulei de soaia si lista poate continua. Foloseste intotdeauna retete pentru sapunuri care specifica exact cantitatea fiecarui ingredient.

Atentie!Asa cum probabil ca stii, soda este o substanta foarte toxica, pe care trebuie sa o manevrezi cu foarte mare atentie. Pentru a realiza sapun in casa, ai neaparat nevoie de o pereche de manusi de protectie din cauciuc si de o pereche de ochelari de protectie.

Alte ustensile care iti vor fi necesare sunt: un cantar de bucatarie, un blender de mana, un vas din inox in care sa faci sapunul, o spatula din plastic sau inox cu care sa-l amesteci si o forma in care sa il torni, la final.

Pasul 1

Primul pas este realizarea solutiei de soda caustica si apa. Respecta exact cantitatile de apa si soda prevazute de reteta pe care o folosesti. Torna soda in apa, putin cate putin, apoi amesteca cu o lingura cu coada inalta, din inox sau plastic.

In timp ce soda se topeste, se vor degaja vapori toxici, deci nu este indicat sa stai aplecata asupra vasului in timp ce amesteci. Nu turna niciodata apa peste soda pentru ca va avea loc o reactie chimica foarte puternica!

In timpul procesului de dizolvare, solutia va avea o temperatura ridicata, asa ca va trebui sa o lasi deoparte pentru cateva minute, pana se mai raceste putin.
Pune deoparte toate ustensilele si vasele care au intrat in contact cu soda, pe care apoi sa le speli. Eviti astfel orice pericol.

Pasul 2

Daca la realizarea sapunului folosesti grasimi solide, precum untul de shea sau glicerina vegetala solida, pune grasimea in vasul de inox in care vei prepara sapunul, pe care il asezi apoi pe aragaz, la foc potrivit. Amesteca pana ce grasimea se topeste, apoi opreste focul.

Adauga peste grasimea topita celelalte uleiuri (la temperatuta camerei). Atunci cand adaugi solutia de soda caustica si apa, temperatura grasimilor din vas ar trebui sa fie in jur de 100 de grade C.

Pasul 3

Asigura-te ca ai la indemana toate ingredientele pe care vrei sa le mai adaugi, precum uleiuiri esentiale, coloranti naturali, parfum etc., dar si toate obiectele necesare: linguri, spatule, cani pentru masurat etc.

In aceasta etapa, blenderul va fi "vedeta". Adauga putin cate putin peste uleiurile din vas solutia de apa si soda. Foloseste blenderul pe post de lingura si amesteca incet, fara sa il pornesti.

Pasul 4

Odata ce solutia de soda a fost adaugata peste uleiuri, reactiile chimice au inceput si de acum va trebui sa amesteci constant. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale fabricarii sapunului si poate fi comparata cu realizarea maionezei.

In timp ce amesteci cu blenderul pe post de lingura, porneste-l in etape scurte de cateva secunde. Pentru inceput, aprinde-l pentru 3-5 secunde, apoi amesteca cu blenderul oprit. Continua sa amesteci si vei observa ca lichidul capata o consistenta cremoasa.

Daca ar trebui sa amesteci fara blender, asa cum se intampla in trecut, tot procesul ar dura aproximativ o ora. In prezent, datorita tehnologiei, sapunul tau va avea o consistenta cremoasa in numai 1 minut.

Pasul 5

Dupa ce amestecul devine usor cremos, poti adauga uleiurile esentiale, colorantii, petalele de flori sau chiar bucati de fructe uscate. Mai amesteca putin pentru ca aromele sa se raspandeasca uniform.

Acum tot ce mai ramane sa faci este sa torni sapunul in forme si sa il lasi la racit, pana a doua zi. Cand sapunul este suficient de tare, il poti scoate din forma si il poti taia.
Sapunul tau nu poate fi folosit chiar de a doua zi. Are nevoie de cel putin 4 saptamani pentru ca toate reactiile chimice sa se incheie.
 
Forum » PREPARATE IN CASA » Sapunuri » SAPUNURI NATURALE (Tehnica de preparare)
Pagina 1 din 11
Căutare: